Top Guidelines Of solunum yetmezliği nedir
Wiki Article
Solunum yetmezliği solunum sisteminin oksijenizasyon ve/veya karbondioksit eliminasyon işlevlerinde meydana gelen bozukluğa bağlı olarak PaO2 in sixty mmHg nın altında
Solunum yetmezliği kana oksijen girmesinin veya kandan karbondioksit atılmasının engellenmesi sonucu oluşur. Çeşitli hastalıklar, yaralanmalar ve koşullar oksijen-karbondioksit dengesini bozabilir. Bu duruma neden olabilecek faktörler şu şekilde verilebilir:
Krup sendromu, seste kabalaşma, havlar gibi öksürük, inspiratuvar stridor gibi klinik belirtilere neden olan bir grup akut solunum yolu hastalığını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Hastalık tutulan anatomik bölgeye göre larengotrakeit, larengotrakeobronşit, larengotrakeobronkopnömoni ve bakteriyel trakeit gibi değişik isimler alır ve hepsine birden genel olarak “krup sendromu”advertı verilir.
Laringoskopla şiş ve kırmızı epiglotun görülmesi ile tanı konur, ancak muayene sırasında bile akut komplet tıkanma olabileceğinden çok dikkatli olunmalı, acil girişim koşulları bulunan bir ortamda boğaz muayenesi ve laringoskopi yapılmalıdır.
Akciğer biyopsisi: Diğer yöntemlerle tanı konamayan akciğer rahatsızlıklarında bronkoskopik olarak ya da açık ameliyatla yapılabilir.
Bu, oksijen seviyesinin azalmasına ve solunum yetmezliğinden ilk önce etkilenen organ hangisidir vüSlice dokuları ve organlarının yeterli oksijen alamamasına neden olur.
Örneğin hastanın sürekli kullandığı inhaler ilaçlar varsa tedavide ağızdan solunum yetmezliğinden ilk önce etkilenen organ hangisidir veya venöz yolla kullanılan sistemik etkili steroidlerin verilmesi gerekebilir.
Akciğerlerin yeteri kadar oksijen alamaması ya da karbondioksiti dışarı verememesi durumuna solunum yetmezliği denmektedir. Kanda biriken karbondioksit, vüSlice sıvılarını daha asidik bir hale getirdiğinden dolayı solunum yetmezliğine solunumsal asidoz da denilebilmektedir.
Her solunum yetmezliği yaşayan hasta için her tedavi uygun olmayabilir. Tedavi, sorunun kaynağına, süresine ve şiddetine bağlı olarak değiştiğinden dolayı en uygun tedavi için doktorunuza başvurunuz.
Solunum yetmezliği tanısı konulunca, nedenin belirlenmesine yönelik bir tedavi planı oluşturulur ve hasta tedavi edilir.
Bu hastalıklar solunum sorunlarına yol açarak akciğerlerin oksijen-karbondioksit alışverişini ordinary bir şekilde gerçekleştirmesini engellemektedir. Bu da kanın yetersiz oksijenlenmesine ve solunum yetmezliğine neden olmaktadır.
Akciğer yetmezliği sorunu meydana geldiğinde kişilerde en Web belirti nefes alma konusunda yaşanan sıkıntılardır. Bu tarz bir sorun ile karşı karşıya kalan kişilerin mutlaka uzmana başvurması gerekir.
Kronik solunum yetmezliği ise zamanla ilerleyen ve solunum yetmezliği nedir genellikle altta yatan bir akciğer hastalığından kaynaklanır, örneğin KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı) veya ilerlemiş astım gibi.
Ventilasyon: Havanın akciğerlere alınması ve dışarı atılması işlemidir. Bu süreç, diyafram ve interkostal kasların kasılmasıyla sağlanır.